Website is in beta. If you notice any issues please let us know via contact form. Thank you.
Share on social media:

Hours

0

Speakers

0

Seats

0

Workshop

0

Sponsors

0

Pollution – Fight for the clean air

Pollution was clearly visible in the air, and we coughed, sniffled, could not breathe, our eyes burnt. There was no reaction from the officials at the beginning and then, as the problem could not be hidden any more, they began to persuade us that the situation is not serious; finally when the public got alarmed the government convened and pointed to the pollution caused by the citizens who heat themselves, burn fields, drive cars, while completely avoiding polluters from the energy sector and heavy industry, specifically coal burning power plants, Smederevo steel mill, copper smelting complex in Bor and others.

Pollution - Fight for the clean air

Some of the conference topics

Pollution and traffic
Pollution and industry
Pollution and agriculture
Pollution and power plants
Pollution and household heating
Microparticles PM2.5 and 10 and sulfuric acid
Pollution and health
Pollution and meteorology and climate changes
Pollution and NGOs
Pollution and the state institutions

READ MORE
Some of the conference topics

Pollution in Serbia through photos

Foto: Dragoljub Zamurović

Foto: Vukša Dragović

Foto: Andrej Nihil

Foto: Vladimir

Foto: Jasmina Kovačević

Foto: Anne Marie Alves Ćurčić

Foto: Jelena Milošević

Foto: Branko Marković

Foto: Aleksandar Milanović

Speakers

TBA
TBA
TBA

Sponsors

They said about pollution

Read what some of the public figures had to say about pollution

Sergej TrifunovićGlumac

"Zagađenje je posledica fenomena trke do dna. Dok Vučić u Srbiji govori da je vazduh lošiji koliko je standard bolji, investitorima narod Srbije predstavlja kao jeftinu, zamenljivu radnu snagu, ništa više od seljaka, golje, praha na podu. Nakon uspešnog razaranja zaštite prava radnika i stavljanja čoveka u poziciju sredstva za lično bogaćenje, odlučio je da reklamira našu divnu zemlju kao mesto gde se ne moraju poštovati pravila, gde je prihvatljivo trovati sopstveni narod, a sve zarad privlačenja moralno dubioznog novca koji rado prihvata da zaštitu životne sredine zameni koruptivnim sredstvima."

Smiljan BanjacNovinar i radio-voditelj

“Zagađenje vazduha u Beogradu nikada nije bilo izraženije i pored jasne namere vlasti da ga okvalifikuje sasvim "uobičajenim" ili "prosečnim". Odsustvo volje da se uradi nešto konkretno, imenuju krivci tj vodeći zagađivači je bez presedana i još jedan dokaz apsolutne nesposobnosti.”

Vesna Pešićsociološkinja

"Ja se ne razumem u zagađenje. Vidim da je zagađeno, slušajm od ovoga i onoga je, vidim da smo pri prvu najzagađenijih gradova, i ovde u Beogradu, a još gore je u Smederevu, Kosjeriću. Boru i drugim mestima. Uzrok sigurno nije visok standard kako je rekao Vučić, nego upravo zaostalost. Nema prečišćivača na toplanama, fabrikama kao u Smederevu i drugim mestima, gde su velika industrijska postrojenja, pare za ekologiju se koristi za druge namene, nema planova kako da se situacija popravi, ministar za ekologiju stvarno nije živ, neki čovek koga sopstveni posao malo interesuje. Odgovornosti nema. Kupuju se prastari nemački automobili, a i neverovatno je da se toliko ljudi greje na uglja, a tu me hvata tuga, jer se sećam sebe i mojih sestara kako smo kao deca donisle ugalj iz podruma. Eto, ne znam baš nešto stručno da vam kažem."

Srđan Dragojevićrežiser

"Borba protiv zagadjenja podrazumeva mnogo pametniju i odgovorniju vlast od ove, kao i niz poteza, od kratkorocnih do dugorocnih, uz velika ulaganja. Zato je borba za cistiji vazduh neodvojiva od smestanja najgore vlasti u istoriji ove zemlje u – kontejnere za reciklazu. Pored eliminisanja individualnih lozista na nekvalitetan materijal, malih kotlarnica, njihovom zamenom na subvencionisan prelazak, na grejanje gasom, obaveznih fitera za industrijska postrojenja, pametna vlast ce morati da posegne i za, medju biracima, nepopularnim potezima – uvodjenja par-nepar sistema u individualnom transportu, eliminacije i zabranu uvoza vozila sa euro 3 motorima. Set zakona koji podrazumeva da se u investitorskoj i individualnoj gradnji pojavi obaveza za ozelenjivanjem dela placa / gradjevinskog zemljista, itd. Sve ovo podrazumeva sveobuhvatnu strategiju zakonskih mera i propisa koja je, jednostavno, preslozena za skromni intelektualni kapacitet sadasnjih nosilaca izvrsne vlasti. Ona podrazumeva i “dubinsku” edukativnu strategiju koja seze od predskolskih ustanova pa kroz citav obrazovni sistem. Fizicko zagadjenje u kome zivimo je samo jedan od aspekata dusevnog i mentalnog zagadjenja koje nas truje decenijama, cinjenice da nas je svinjski, neo-liberalni kapitalizam pozicionirao kao teritoriju u kojoj vladaju pravila protektorata i kolonije, koja ne ukljucuju cak ni u razmatranje dobrobit Gradjana koji zive na, tako, okupiranoj teritoriji. Izboriti se za ekoloski prihvatljive uslove zivota je posao za decenije. No, bez zapocinjanja tog posla, uskoro cemo dostici stepen zatrovanosti nase sredine gde nikakva mera vise i nece biti svrsishodna."

Want to be a part of the conference?

VESTI

CONTACT

Send us a message